sebastiaan schlicher

OPENING EN PRESENTATIE van Sebastiaan Schlicher
vanaf 8 oktober

Sebastiaan Schlicher, Blade Licker, 2013 Lawrence Weiner, As if it had not / Alsof het niet had, 1993

WEINER WALL, HET PROJECT
In 1993 maakte de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner in de ontvangsthal van woonwerk gebouw Tetterode een kunstwerk met de tekst: As if it had not / Alsof het niet had. In 2000 werd het tekstwerk overgeschilderd. Op de vraag aan Weiner of het kunstwerk opnieuw kon worden aangebracht, reageerde Weiner geheel in de lijn van zijn conceptuele werk- en denkwijze: ‘hij heeft sympathie voor Tetterode als voormalige lettergieterij, maar dat het werk er is geweest, is genoeg’.

Om het kunstwerk van Weiner in gedachten levend te houden, en juist de tijdelijkheid van een kunstwerk als een krachtig element in te zetten, ontstond het idee bij M4gastatelier van WEINER WALL, een reeks van wandschilderingen die ieder voor een periode van drie maanden zichtbaar zijn. M4gastatelier nodigt hiervoor kunstenaars uit wiens werk zich zinvol kan verhouden tot de opdracht en de locatie: een hal met artdeco interieur (van architect K.P.C. De Bazel) die dienst doet als doorgangsroute in het gebouw.

Kunstenaars die voor WEINER WALL een wandschildering realiseerden zijn Rob Birza, Jan van der Ploeg en Sonia Rijnhout. Zie: www.m4gastatelier.nl
Vanaf oktober 2014 t/m december 2015 zullen dit zijn: Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Hadassah Emmerich, Aafke Bennema , Erik Odijk, en Rob Birza.

SEBASTIAAN SCHLICHER
Sebastiaan Schlicher maakt tekeningen, video’s en installaties. In zijn werk figureren personages die orde proberen te scheppen in uit de hand gelopen situaties. Zij volgen hun eigen logica in hun pogingen een nieuwe wereld te stichten. In Schlichers tekeningen kan de naam Amerikan Teenager verwijzen naar een fictief personage, een mythische rockband, of juist naar de kunstenaar en zijn vrienden zelf. Voor Weiner Wall maakt Schlicher een schildering die aansluit op een reeks video’s en tekeningen over wanhopige eenlingen. Zij zien zichzelf buiten de maatschappij geplaatst en besluiten daarop te leven in hun eigen werkelijkheid.

PRESENTATIES
Vanaf oktober 2014 tot december 2015 heeft WEINER WALL 16 activiteiten, waarvan 6 openingen en 10 tussentijdse avonden met een multi – disciplinair programma. Kunstenaars wordt gevraagd op deze avonden aan het project WEINER WALL verdieping te geven met een lezing, performance, debat of andere vorm van presentatie.
De presentaties vinden met een vaste regelmaat plaats, namelijk op West Wednesdays, iedere twee woensdagavond van de maand. West Wednesdays is een initiatief van galeries en presentatie instellingen in Amsterdam West die op die woensdagavonden hun deuren openen met een extra programma.

De wandschilderingen zijn te bekijken tijdens de West Wednesdays en tijdens openingstijden van Galerie Gerhard Hofland. Bilderdijkstraat 165 Amsterdam.

Voor meer informatie: Monica Aerden 06 17094075 / Gaston ten Horn 06 53524901
Stichting M4gastatelier, Da Costakade 158, 1053 XC AMSTERDAM
m4gastatelier@xs4all.nl; www.m4gastatelier.nl

 

WEINER WALL is een reeks opvolgende wandschilderingen in M4gastatelier/Tetterode in 2014 en 2015. De titel is ontleend aan de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner.

Kunstenaars WEINER WALL: Rob Birza, Jan van der Ploeg, Sonia Rijnhout, Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Hadassah Emmerich, Aafke Bennema, Erik Odijk, Rob Birza.