een reeks wandschilderingen in 2014 in Tetterode/M4gastatelier

deel 1 Rob Birza

LOGO_W

 

 

 

 

 

Rob Birza maakt, als eerste in een reeks kunstenaars, een wandschildering in de ontvangsthal van woonwerkpand Tetterode. Birza doet dit in navolging van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner die twintig jaar eerder op dezelfde wand een tekstwerk aanbracht. De wandschilderingen maken deel uit van het interieur dat is ontworpen door architect K.P.C. De Bazel.

Twintig jaar geleden (1993) maakte de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner in de ontvangsthal een tekstwerk. De tekst luidde: As if it had not  / Alsof het niet had. Het kunstwerk maakte jarenlang deel uit van de ontvangsthal, tot het werd overgeschilderd. Voor Weiner geen reden tot melancholie. Het feit dat het kunstwerk er was is voldoende, zo redeneert Weiner.

weiner

 

In die geest wordt in 2014 een nieuw project gestart. Kunstenaars met expertise in het maken van muurschilderingen worden uitgenodigd op diezelfde wand – vanaf nu: Weiner Wall – een wandschildering te maken. De wandschildering maakt enkele weken deel uit van de ontvangsthal, en wordt daarna – net als het werk van Weiner -overgeschilderd. Rob Birza opent de reeks met Fruity. Volgende kunstenaars op Weiner Wall tot de zomer 2014: Jan van der Ploeg (april) en Sonia Rijnhout (juni).

Rob Birza (1962) studeerde aan de academie St Joost Breda en aan De Ateliers (toen in Haarlem). In 1989 won hij de Prix de Rome, en er volgden ondermeer twee solo’s in het Stedelijk Museum: Birza (1991) en Cold Fusion (2000). Birza maakt wandschilderingen, schilderijen, sculpturen, video’s en installaties.

De openingen van de Weiner Wall presentaties vinden plaats tijdens West Wednesdays, een initiatief van galeries en presentatie instellingen in Amsterdam West die iedere tweede woensdagavond van de maand hun deuren openen met een extra programma.

 

Weiner Wall is een initiatief van M4gastatelier.

Contact: Stichting M4gastatelier, Da Costakade 158, 1053 XC AMSTERDAM

E-mail:  m4gastatelier@xs4all.nl

www.m4gastatelier.nl

De wandschildering is tot 1 april 2014 te bekijken tijdens de openingstijden van Galerie Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165.

Voor meer informatie: Monica Aerden 06 17094075 / Gaston ten Horn 06 53524901