WALL PAINTING No.380, CLEAN, 2014

(beeld Lawrence Weiner)

as if it had

 

 

 

 

 

 

Wo 9 april t/m juni

Jan van der Ploeg presenteert zijn wandschildering WALL PAINTING No.380, CLEAN, 2014 in de ontvangsthal van Tetterode. Het werk bevindt zich op dezelfde wand waarop de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner  in 1993 het tekstwerk maakte: As if it had not  / Alsof het niet had. Jarenlang maakte het kunstwerk van Weiner deel uit van het interieur (van architect K.P.C. De Bazel) van de ontvangsthal.

De afwezigheid van het kunstwerk van Weiner vormde de aanzet tot WEINER WALL, een project waarbij kunstenaars die bekend zijn met opdrachtsituaties worden uitgenodigd om een tijdelijke wandschildering te maken. WEINER WALL startte in januari met de muurschildering Fruity Loops van Rob Birza, in juni volgt een schildering van Sonia Rijnhout.

Jan van der Ploeg (1959) is schilder van monumentale muurschilderingen in binnen – en buitenruimten. Hij past een gereduceerd maar krachtig kleurpalet toe, en maakt gebruikt van monochromie, herhaling, variatie en anti illusionistische diepte – verschijningsvormen die hij aan de industriële beeldtaal ontleed. ‘… zijn schilderingen (vormen) door hun kracht en onverschrokken afmetingen een uitbreiding van het beste eigentijdse abstracte werk, de totaliteit van de dynamiek van de schilderingen is altijd groter dan de architectuur waarop ze zijn aangebracht.’ (Michelle Grabner)

Het werk van Jan van der Ploeg was onder meer te zien in musea, galeries en diverse kunstinstituten in New York, Los Angeles, Amsterdam, Basel, Chicago, Den Haag, Keulen, Milaan, Parijs, Sydney. Onlangs zijn verschillende monumentale projecten van Van der Ploeg opgeleverd voor onder meer in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, de Nederlandse Ambassade in London en bij Baker Botts in Houston. Van der Ploeg is tevens oprichter van PS (1999), een platform voor internationale kunstenaars.

 

WEST WEDNESDAYS

De presentaties van de WEINER WALL vinden plaats tijdens West Wednesdays, een initiatief van galeries en presentatie instellingen in Amsterdam West die iedere tweede woensdagavond van de maand hun deuren openen met een extra programma. Deelnemers West Wednesdays: Galerie Gerhard Hofland, Boetezelaer|Nispen, Jeanine Hofland Contemporary Art, Ellen de Bruijne Projects, C&H Art Space en M4gastatelier.

 

WEINER WALL is een initiatief van M4gastatelier

Contact: Stichting M4gastatelier, Da Costakade 158, 1053 XC AMSTERDAM

E-mail:  m4gastatelier@xs4all.nl

www.m4gastatelier.nl

De wandschildering van Jan van der PLoeg tot 1 juni 2014 te bekijken tijdens de openingstijden van Galerie Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165.

Voor meer informatie: Monica Aerden 06 17094075 / Gaston ten Horn 06 53524901