odijkwallErik Odijk- Odijkwall

te bezichtigen vanaf 9 september

Bilderdijkstraat 165 B Amsterdam (NL)

Weiner Wall is een wandschilderingenproject georganiseerd door M4gastatelier

 

ERIK ODIJK, ‘ODIJK WALL’

9 september- 30 november 2015

Tijdens zijn wandelingen in Noord Amerika, Azië, Scandinavië en Europa fotografeert Erik Odijk natuurlandschappen – adembenemende plekken, lieflijk of woest en weerbarstig, met plantachtigen, bomen, rotspartijen en keien met mos begroeid. Terug in zijn atelier en in-situ brengt Odijk de foto’s over naar tekeningen in houtskool en krijt, waarbij hij de details van het natuurlandschap nauwgezet volgt, en de tekening tot hoge dichtheid opbouwt. De uiteindelijke tekening werkt in de ervaring van de toeschouwer als een visuele trance – als een echo van de ervaring van de wandelaar.

erik odijk

Erik Odijk, cupcake, 2008 (detail), pastel en houtskool 360 x 600 cm

 

Voor WEINER WALL is het vertrekpunt mimicry, een vorm van camouflage waarbij de tactiek niet, zoals bij camouflage, ‘onzichtbaarheid’ is maar ‘nabootsing’: een dier of plant lijkt op een ander dier of plant, wil als iets anders herkend worden. Beide tactieken bieden veiligheid, en kunnen zowel als verdediging als aanval worden ingezet. Intensiteit is hierbij de inzet, wil de tactiek succesvol zijn. Het thema onderstreept de kunstenaarshouding van Odijk: hij is niet een (neo)romanticus die de natuur beziet als troostrijk decor, maar een metamodernist die de natuur beziet als een realiteit die op zichzelf staat en zich onafhankelijk van, en ongeacht de mens, manifesteert. ODIJK WALL is back to basics.

erik odijk- opening weinerwall

 

 

 

 

vernisage Odijk Wall 9 sept.

 

WEINER WALL is een wandschilderingenproject georganiseerd door M4gastatelier. De wandschilderingen, die ieder drie maanden zichtbaar zijn, worden gerealiseerd in de ontvangsthal van Tetterode, op dezelfde wand waarop in de jaren 90 de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner een tekstwerk aanbracht. De kunstenaars wordt gevraagd op de presentatie-avonden verdieping te geven met een lezing, performance, debat of andere vorm van presentatie.

Kunstenaars WEINER WALL: Rob Birza, Jan van der Ploeg, Sonia Rijnhout, Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Hadassah Emmerich, Aafke Bennema, Erik Odijk, Rob Birza.

WEINER WALL is te zien van september 2014 t/m februari 2016. De presentaties vinden plaats tijdens West Wednesdays, iedere tweede woensdagavond van de maand. De wandschilderingen zijn tevens te bekijken tijdens de openingstijden van Galerie Gerhard Hofland.

Bilderdijkstraat 165 C Amsterdam.

Voor meer informatie: Monica Aerden 06 17094075 / Gaston ten Horn 06 53524901

Stichting M4gastatelier, Da Costakade 158, 1053 XC AMSTERDAM

m4gastatelier@xs4all.nl; www.m4gastatelier.nl