ROB BIRZA, ‘FRUITY LOOPS 2.0’

9 december -1 maart 2016

vernissage: Wo 9 december 19.30 – 21.00 uur

Locatie: WEINER WALL, Tetterode, Bilderdijkstraat 165B, Amsterdam
fruity loops

Rob Birza maakte de eerste Weiner Wall in 2014 met het werk Fruity Loops. Na hem realiseerde vervolgens acht kunstenaars een tijdelijk werk op diezelfde wand. Rob Birza sluit nu het project af met Fruity Loops 2.0. Deze horizontale wandschildering bestaat wederom uit negen ruitvormen die verschillen in breedte en waarbij iedere ruitvorm a-symmetrisch is.

Bij Fruity Loops 2.0 zal Birza de buitenste ruiten bijna onzichtbaar inspuiten met blauwe parelmoerverf waardoor het werk nog meer lijkt te draaien en de illusie van een kromming wordt verhevigd. Birza refereert met het werk aan fruitmachines, aan Tibetaanse mandala’s en aan het computerprogramma Fruity Loops (waarmee muziek kan worden geproduceerd, gemixt en opgenomen). Ook gebruikt hij het begrip ‘gekromde ruimte’, een term die verwijst naar een ruimtelijke meetkunde die niet ‘vlak’ is. Gekromde ruimten spelen een essentiële rol in de relativiteitstheorie, waar de zwaartekracht vaak als een gekromde ruimte wordt gevisualiseerd.

WEINER WALL is een project georganiseerd door M4gastatelier. De wandschilderingen, die ieder drie maanden zichtbaar zijn, worden gerealiseerd in de ontvangsthal van Tetterode, op dezelfde wand waarop in de jaren 90 de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner een tekstwerk aanbracht. De kunstenaars wordt gevraagd op de presentatie-avonden verdieping te geven met een lezing, performance, debat of andere vorm van presentatie. Kunstenaars WEINER WALL: Rob Birza, Jan van der Ploeg, Sonia Rijnhout, Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Hadassah Emmerich, Aafke Bennema, Erik Odijk, Rob Birza.

WEINER WALL loopt van september 2014 t/m februari 2016. De presentaties vinden plaats tijdens West Wednesdays, iedere tweede woensdagavond van de maand. De wandschilderingen zijn tevens te bekijken tijdens de openingstijden van Galerie Gerhard Hofland.

Bilderdijkstraat 165 C Amsterdam.

Voor meer informatie: Monica Aerden 06 17094075 / Gaston ten Horn 06 53524901

Stichting M4gastatelier, Da Costakade 158, 1053 XC AMSTERDAM

m4gastatelier@xs4all.nl; www.m4gastatelier.nl