weiner wall19.30 uur Gesprek tussen Hans den Hartog Jager en Hadassah Emmerich

over haar wandschildering WAX DIPPED NEON, 2015 dat zij realiseerde binnen het project Weiner Wall. (Nederlands gesproken)

lokatie: Bilderdijkstraat 165B 1053KP A’dam

Beeldend kunstenaar Hadassah Emmerich over WAX DIPPED NEON, 2015:

‘Over een spontaan en kleurrijk opgezette ondertekening in wax-crayon zijn sjablonen gedrukt, o.a. een cluster borstvormen met daarin teksten. Doordat de sjablonen met de hand (en in dit geval verticaal) op de wax-crayon laag werden gedrukt, speelt de onderlaag sterk door de bovenlaag heen, waardoor het spontane en intuïtieve van de ondertekening en de ‘rationele’ laag van de bewust gekozen sjabloonvormen – als het ware samengeperst worden binnen één laag. Ik moest denken aan een neon – het directe, oplichtende, aanlokkende en beloftevolle – en hoe deze door een ‘onderdompeling’ in was vertraagd zou kunnen worden. Het ‘stollen’ van de boodschap levert een huid op, een fysieke aanwezigheid en een nieuwe intensiteit.’

 Hadassah Emmerich (1974) exposeerde in binnen- en buitenland; zijn had (solo) tentoonstellingen in het GEM, Den Haag; Bonnefantenmuseum, Maastricht; Van Abbe Museum, Eindhoven; Cobra Museum, Amstelveen, Stedelijk Museum Schiedam en Schunck* in Heerlen.

Hans den Hartog Jager (1968) is kunstcriticus en schrijver. Als criticus werkt hij vooral voor NRC Handelsblad. Hij schreef twee romans, Zelf God worden (2003) en Maltus (2006) en in 2011 verscheen zijn boek Nederland in tachtig meesterwerken, waarin hij de belangrijkste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis toelicht.

 WEINER WALL, HET PROJECT

WEINER WALL is een project van tijdelijke wandschilderingen georganiseerd door M4gastatelier. De wandschilderingen, die ieder drie maanden zichtbaar zijn, worden gerealiseerd in de ontvangsthal van Tetterode op dezelfde wand waarop in de jaren 90 de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner een tekstwerk aanbracht. Kunstenaars WEINER WALL: Rob Birza, Jan van der Ploeg, Sonia Rijnhout, Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Hadassah Emmerich, Aafke Bennema, Erik Odijk, Rob Birza