Oudbouw-Bilderdijk in miniatuur Tetterode produceerde niet alleen hoogstandjes in drukwerk als representatiemateriaal, maar ook relatiegeschenken zoals de afgebeelde miniatuur van de oudbouw aan de Bilderdijkstraat. Gelet op de golvende lijn in de drie grote ramen van de voormalige toonzaal op de begane grond, dateert dit zetselblokje, gegoten in Tetterode’s eigen legering van lood, tin en ammonium, uit de periode 1915-1925

De handelsonderneming en machinehandel Tetterode heeft in de loop van haar bestaan (1851–2016) verschillende bedrijfsnamen gevoerd. De aanduiding Lettergieterij “Amsterdam” v/h N. Tetterode dateert van 1901 toen een nv werd opgericht ter financiering van de bouw van het nieuwe fabriekspand aan de Bilderdijkstraat. Als vertegenwoordiger, producent en leverancier van grafische materialen (o.a. drukletters) en machines (o.a. Heidelberg drukpersen en IBM ponskaartenmachines) ging het Tetterode voor de wind. Na realisatie van het oudste bouwdeel in 1902–1903 (architect J. Hartkamp; art nouveau-stijl) moest al in 1906 een tweede etage worden toegevoegd. Later volgden uitbreidingen aan de Da Costakade: de eerste in 1912 (architect J. Hartkamp; stijl Delftse school) en daarna in 1939-1940 /1948-1950 (architecten Van Erven Dorens resp. Merkelbach, Karsten en Elling; stijl ‘Nieuwe Bouwen’). In 1921 was ter uitbreiding van de kantoortuin de aangrenzende flessenmelkfabriek annex kattenkroeg Holland overgenomen. In 1962 verrees als laatste uitbreiding een directiekantine boven op de zolder van de oudbouw-Da Costakade.
In essentie is Tetterode (uiteindelijk 11.000 m² groot) een organisch gegroeid industrieel pand. De vorm kon steeds worden aangepast aan de functie die moest worden vervuld. Vast uitgangspunt daarbij was de vrije toetreding van licht en lucht ten bate van optimale omstandigheden op de werkvloer. Het eindresultaat – een solide fabriekspand, gebouwd in tal van stijlen en met tal van materialen – was en is niet gemakkelijk te onderhouden. Toen het gebouwencomplex na de kraak van 1981 in 1985 een woonwerkfunctie kreeg, moesten de nieuwe gebruikers – met behulp van bescheiden middelen en met vallen en opstaan – een levensvatbare en leefbare bestemming voor het gebouw zien te vinden.
Tetterode’s succes als handelsonderneming en machinehandel berustte zowel op de groei van de grafische industrie als op het vakmanschap van de medewerkers, hun kwaliteitsstreven en de handelsgeest. Tetterode produceerde niet alleen hoogstandjes in drukwerk als representatiemateriaal, maar ook relatiegeschenken zoals de afgebeelde miniatuur van de oudbouw-Bilderdijk. Gelet op de golvende lijn in de drie grote ramen van de voormalige toonzaal op de begane grond, dateert dit zetselblokje, gegoten in Tetterode’s eigen legering van lood, tin en ammonium, uit de periode 1915–1925.