Jeroen Werner: Schilder “Naer ‘t Leven”

jeroen6 maart t/m 19 april

ARTTRA Galerie – Tweede Boomdwarsstraat 4 –  1015 LK Amsterdam

Jeroen Werner (1960) werkt als fotograaf, beeldhouwer en schilder. Hij heeft gedegen kunstonderwijs genoten, eerst aan de Rietveld akademie en tot 1982 op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Het laatste jaar waar men nog elke dag vele uren moest tekenen naar model.’ Naer ’t Leven’ zoals gewoon was tijdens de ‘dure’ schildersopleiding die Rembrandt gaf in de 17e eeuw. (100 gulden per jaar)

Vanaf 1982 werkt hij in een groot atelier in het Tetterode complex, midden in zijn stad Amsterdam. Elke dag begint Jeroen met enkele tekeningen ter inspiratie. Bij binnenkomst vallen meteen de metershoge raamgordijnen op. Levende tomatenplanten: van onder bruin, naar boven toe bevallig groen met prachtige kleine rode eetbare tomaatjes. Een feest voor het oog.

Werner bewaart van alles: van fraai gebroken eierschalen tot oude computerdozen, netjes geordend in het laboratorium van de meester. Zijn intense manier van kijken heeft tot samenwerking met diverse wetenschappers geleid. Hier was altijd sprake van een wederzijdse bevruchting. Werner heeft in de loop der jaren na zijn licht- en projectiesculpturen, steeds meer behoefte gekregen om sculpturaal te schilderen. Zo maakt hij sinds 2010 speciale Ader- en Foliewerken. De Aderwerken zijn gemaakt met acrylverf, allereerst tekenend opgebracht met injectiespuiten om vervolgens de verf af te pellen van zijn drager. Zo schept hij materiaal dat letterlijk 3-dimensionaal is. Met deze Ader-werken, veelal helder rood en blauw, deelt hij de verwondering met ons over het ingenieuze lijnenspel van botten, aderen en spieren in ons lichaam. Een soort anatomische les, die hij geheel uit zijn hoofd vorm geeft.Naast Aderwerken zijn er ook Foliewerken, levensgroot beschilderde doorzichtige Polyethyleen vellen, waar je als het ware in kan staan en één worden met de schilderingen.

Na het inspirerende bezoek aan zijn atelier vond ik deze tekst heel toepasselijk: In het begin schiep God de hemel en de aarde…Toen zei God er moet licht zijn! Er was licht, Er moet water zijn, zo gebeurde het ook..toen de Heer de aarde en hemel gemaakt had, was er nog geen enkele struik, maar een damp steeg uit de aarde op, de hele aardbodem werd vochtig. Toen vormde Hij uit het klei van de aardbodem de mens en blies hem de levensadem in de neus. En zo kwam de mens tot leven…. (Genesis)

ARTTRA galerie toont met veel genoegen naast de Ader en Folie werken, ook de fraai ogende Tomatl’s van Jeroen Werner. Tijdens de opening zal zijn dochter Julia Werner (conservatorium zang) voor ons zingen met als begeleider op de gitaar Gianfranco Mascayano.

 Marianne Schutte

Kunsthistorica

atelierfilm gemaakt door Inge Willems en Jozef van der Heijden