fotopresentaties van werk van José Pasmans en Adrie Mouthaan

tussen 15.00 en 18.00 uur plaats

in het atelier van Ina van den Heuvel in Tetterode in Amsterdam.

Adres: Da Costakade 158-2

José Pasmans

 

 

 

 

‘Ik zie verwantschap in ons werk’

 

‘Tijdsverloop speelt ook in mijn werk een belangrijk rol,’ zegt José Pasmans over haar deelname aan het kunstproject Corpus Florens van Ina van den Heuvel. 

 Tot welke discipline reken je je fotografie en wat zijn je belangrijkste thema’s?

‘Het maakt mij niet zo veel uit in welk vakje mijn werk thuis hoort. Ik probeer fotografie en vrije kunst te laten samensmelten. Sleutelwoorden zijn kwetsbaarheid, transparantie, gelaagdheid en interactie.’

 Waarom werk je mee aan het kunstproject Corpus Florens?

‘Een oud-docent van Ina tipte haar over mijn werk. Zij heeft toen gevraagd of ik mee wilde doen. Ik zag de verwantschap in ons werk: vergankelijkheid. De factor tijdsverloop speelt ook in mijn werk een belangrijke rol. En daarnaast vond ik het gewoon heel leuk om mee te doen.’

 Kun je je fotokeuze van 28 november toelichten?

‘Op de foto zie je een jong model, met een masker voor haar mond dat door Ina wordt vastgehouden. Zo laat ik als het ware jong en oud samensmelten. Dat masker deed me denken aan een zuurstofmasker. En zuurstof is leven.’

 Wat is je grootste uitdaging bij het creëren van werken?

‘Mijn werken zijn handgemaakt, gelaagd en driedimensionaal. De technische uitwerking ervan is altijd een uitdaging.’

‘Masker weer menselijk maken’

 

‘Stilstaand beeld weer tot leven wekken,’ dat is de eigen draai die Adrie Mouthaan aan een gezicht van Ina van den Heuvel heeft gegeven.

 Tot welke discipline reken je je fotografie en wat zijn je belangrijkste thema’s?

‘Portretfotografie met een vleug reportage en hier en daar een verdwaald dier.’

 

Waarom werk je mee aan het kunstproject Corpus Florens?

‘Collega-fotograaf Ad Nuis heeft het contact gelegd en mij enthousiast gemaakt voor het werk van Ina van den Heuvel.’

 

Hoe beoordeel je haar werk via de lens?

‘Ik ben een echte portretfotograaf en de maskers van Ina zie ik als portretten en niet zozeer als objecten. Ik behandel haar werk daarom als portret, niet als object. Ik heb geprobeerd het menselijk te maken.’

 

Kun je je fotokeuze van 28 november toelichten?

‘Ik ben haar atelier binnengekomen en heb daar meerdere gezichten in mijn eigen studiolicht gefotografeerd. Door middel van videoanimatie heb ik de foto van mijn keuze weer tot leven gewekt. In een loop van 50 seconden zijn gezichtstrekken en ademhaling weer teruggekomen.’

Nieuwe sponsor: Cape Systems Integration 

 

‘We sponsoren crowdfunding Corpus Florens vanwege de vernieuwende manier waarop kunst wordt gemaakt,’ zegt Janneke Krukkert van Cape Systems Integration uit Enschede. Zij ziet een sterke link tussen de uitgangspunten van het kunstproject en de kernwaarden van haar organisatie: ambachtelijkheid, duurzaamheid, innovatie, teamwork en visie.

Vanaf 25 euro crowdfund je al mee

 

Inmiddels is ongeveer een derde van het doelbedrag binnen. Het gaat dus de goede kant op. Om de crowdfunding Corpus Florens te versnellen, is deelname nu al mogelijk voor 25 euro. www.crowdfundingcorpusflorens.nl

Hoe kom je er?

 

De fotopresenaties van werk van José Pasmans en Adrie Mouthaan vindt tussen 15.00 en 18.00 uur plaats in het atelier van Ina van den Heuvel in Tetterode in Amsterdam. Adres: Da Costakade 158-2.