We hebben een AED (Automatische Externe Defibrillator) aangeschaft. Een aantal Tetterodianen heeft een training gehad. Lees hieronder de instructie

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Lees onderstaand scenario om te checken wanneer en hoe je het apparaat moet gebruiken.
Er ligt een persoon op de grond wat doe je dan?

1. Controleer het bewustzijn

Schud voorzichtig aan de schouders en vraag duidelijk hoorbaar: ‘Gaat het?’.Geen reactie? Het slachtoffer is bewusteloos. Blijf bij het slachtoffer.

2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen)
Vraag 112 om een ambulance en zeg dat het slachtoffer niet reageert.
Leg de telefoon op speaker naast het hoofd van het slachtoffer. De medewerker van de meldkamer aan de telefoon begeleidt je door de reanimatie.

3. Controleer ademhaling

AED-ademhaling checken

Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift).
Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is. (2 ademhalingen is normaal) Geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal de AED als hij binnen handbereik is.

4. Geen normale ademhaling: start direct met 30 borstcompressies


Zet je handen midden op de borstkas. (hoogte van de tepels) Duw het borstbeen 5 à 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut. (ritme van Altijd is Kortjakje ziek) of tel hardop, dan kan 112 meeluisteren. Ben niet bang een gezond hart kun je nooit dooddrukken!

 

 

5. Beadem 2 keer

Doe de kinlift (zie stap 3) en knijp de neus dicht.
Beadem 2 keer. Adem normaal in (niet te fanatiek) en adem in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Onderbreek de borstcompressies hiervoor nooit meer dan 10 seconden. Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

 

6. Als de AED er is


Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk.
Ontbloot het bovenlijf (gebruik eventueel de schaar in het setje). Als iemand erg veel borsthaar heeft, moet je met het scheermesje het haar verwijderen. Maak met het handdoekje de borst droog, als die nat is. Zet de AED aan. Bevestig de elektroden (schuin over het lichaam) en volg de opdrachten van de AED op. Neem op tot afstand van het lichaam van het slachtoffer als de AED dat zegt. Ga door met reanimeren (30 keer hartmassage, 2 keer mond op mond) tot de ambulancemedewerkers het overnemen.